...

office@magazinuldeetichete.ro

0735.838.705

Transport gratuit la comenzi de peste 500 lei

Gratuit la comenzi de peste 500 lei

Marcajul CE

Marcajul CE

Marcajul CE (cunoscut mai simplu ca semnul CE) este o marcare obligatorie a unor produse, din cadrul Spatiului Economic European. Un produs CE este in conformitate cu specificatiile UE privind siguranta si sanatatea consumatorului, dar si a mediului. CE reprezinta acronimul pentru conformité européenne, din limba franceza, insemnand „conformitate europeana”.
Aplicarea acestui marcaj se face doar de catre  producator sau reprezentantul sau autorizat si are scopul de a declara ca produsul indeplineste toate cerintele prevazute de legislatia UE in vigoare, fara a oferi consumatorului garantia calitatii produsului.

Marcajul CE se aplica atat pe produsele fabricate in statele membre, cat si pe produse fabricate in tari terte si comercializate in Spatiul Economic European.

Marcajul CE se aplica, de regula, pe produs. Prin exceptie, daca acest lucru nu este posibil in functie de natura produsului, marcajul se va aplica pe ambalaj sau pe documentele care il insotesc (cu titlu exemplificativ: instructiuni de utilizare, certificate de garantie la echipamentele electrice, instructiuni de utilizare si advertismente la jucarii, etc.)

Produsele marcat astfel poate fi fabricat atat in interorul UE cat si in afara spatiului comunitar, iar producatorul declara ca produsul sau statisface cerintele impuse de UE.

Marcajul CE trebuie aplicat in mod vizibil, lizibil si durabil. In cazul in care marcajul este redus sau marit, trebuie pastrate proportiile iar inaltimea trebuie sa fie de cel putin 5mm.

Este interzisa aplicarea pe produse a unor marcaje, insemne sau inscriptii care pot induce in eroare comsumatorul  in ceea ce priveste semnificatia si/sau forma marcajului CE.

Pe produs poate fi aplicat orice alt marcaj, cu conditia ca prin aceasta sa nu fie afectate vizibilitatea si semnificatia marcajului CE.

ATENTIE!!!

Exista un marcaj asemanator marcajului CE, dar cu proportii diferite, care apare adesea pe produsele din China, deoarece producatorii chinezi pot aplica marcaje similare. In acest din urma caz, simbolul reprezinta China Export sau China Electronics.

Diferenta dintre cele doua simboluri exista in spatiul dintre cele doua litere, spatiu prezent doar la marcajul European.

Marcajul CE

Cum se poate obtine marcajul CE?

Producatorii trebuie sa parcurga urmatoarele etape:

  1. Sa identifice cerintele UE aplicabile produsului

Marcajul CE se aplica pe produsele pentru care legislatia UE prevede aplicarea marcajului:

  • Dispozitive medicale implantabile active;
  • Aparate consumatoare de combustibili gazosi;
  • Instalatii de transport pe cablu destinate transportului de persoane;
  • Materiale de constructii;
  • Produse eco care folosesc energie;
  • Echipamente compatibilitate electromagnetica;
  • Echipamente si sisteme de protectie destinate folosirii in medii cu potential exploziv;
  • Explozibil pentru utilizare civila;
  • Boilere;
  • Dispositive medicale in vitro;
  • Ascensoare;
  • Echipamente pe joasa tensiune;
  • Utilaje;
  • Instrumente de masura;
  • Dispozitive medicale;
  • Echipamente pentru emisie sunete;
  • Instrumente de cantarire;
  • Echipament de protectie personal;
  • Echipament sub presiune;
  • Pirotehnie;
  • Echipament de radio;
  • Obiecte recreationale;
  • Restrictii ale substantelor de risc pentru echipamente electrice sau electronice;
  • Jucarii sigure;
  • Vase sub presiune fara electronica

Aceste directive stabilesc cerintele esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca produsele.

  1. Sa verifice daca produsul indeplineste cerintele specifice

Fabricantului ii revine sarcina de a se asigura ca produsul indeplineste toate cerintele prevazute de legislatia europeana. Daca exista norme UE armonizate pentru produsul dumneavoastra si le respectati in cursul procesului de productie, se va considera in mod automat ca produsul respecta directivele UE relevante.

Utilizarea standardelor este voluntara, nu obligatorie. Puteti opta si pentru alte solutii tehnice in vederea indeplinirii cerintelor esentiale prevazute de directiva UE relevanta.

  1. Sa verifice daca produsul trebuie testat de catre un organism notificat

Pentru anumite produse, organismele speciale de evaluare a conformitatii („organismele notificate”) trebuie sa verifice daca produsul indeplineste cerintele tehnice specifice. Acest lucru nu este obligatoriu pentru toate produsele. Accesati baza de date Nando pentru a identifica organismul notificat pe care trebuie sa-l contactati in cazul dumneavoastra.

  1. Sa testeze produsul

Daca produsul nu trebuie sa fie verificat de o autoritate independenta, producatorul este cel care trebuie sa verifice conformarea produsului la cerintele tehnice. Acest demers include estimarea si documentarea riscurilor legate de utilizarea produsului.

  1. Sa intocmeasca dosarul tehnic

Dosarul tehnic trebuie sa includa toate documentele care dovedesc ca produsul se conformeaza cerintelor tehnice.

  1. Sa aplice marcajul CE si se redacteze declaratia de conformitate

Acum puteti aplica marcajul CE pe produsul dumneavoastra. Inscriptia trebuie sa fie vizibila, lizibila si sa nu poata fi stearsa. In cazul in care a fost necesara si implicarea unui organism notificat in etapa 3, ar trebui sa indicati pe produs si numarul de identificare al organismului in cauza. De asemenea, trebuie sa redactati si sa semnati o declaratie de conformitate a UE din care sa rezulte ca produsul indeplineste toate cerintele legale.

Importatori

In timp ce producatorii sunt responsabili pentru conformitatea produsului cu legislaţia şi pentru aplicarea marcajului CE, importatorii trebuie sa se asigure ca produsele pe care le introduc pe piaţa sunt conforme cu cerinţele aplicabile şi ca nu prezinta un risc pentru consumatorii europeni. Importatorul trebuie sa verifice daca producatorul din afara UE a parcurs toate etapele necesare şi sa se asigure ca documentaţia este disponibila la cerere.

Distribuitori

Distribuitorii trebuie sa aiba cunostinte de baza privind cerintele juridice – inclusiv sa stie care sunt produsele care trebuie sa poarte marcajul CE si care este documentatia insotitoare – si ar trebui sa fie in masura sa identifice produsele care in mod clar nu sunt in conformitate. De asemenea, ei trebuie sa poata demonstra autoritatilor nationale ca au actionat cu diligenta necesara si ca au dovezi de la producator sau importator ca au fost luate masurile adecvate. In plus, distribuitorul trebuie sa poata acorda asistenta autoritatilor nationale in eforturile lor de a primi documentatia necesara.

A se vedea si: Ghidul albastru referitor la normele UE privind produsele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.